Nyt tag – hvad skal du huske

Nyt tag – hvad skal du huske?

Står du og skal til udskifte dit gamle tag med et nyt, så er der et par ting, der er værd at vide. Først og fremmest kan det være svært for ikke tagkyndige, at vide, hvor længe et tag holder, og dermed også hvornår det er tid til at skifte det ud med et nyt.
Et tags levetid kommer an på typen, men som udgangspunkt skulle det kunne holde i minimum 25 til 35 år. Jo bedre du vedligeholder dit tag, jo længere holder det. Her kan du se en oversigt over hvor længe forskellige typer nyt tag holder:

  • Zink 40 år
  • Cementtagsten 35 år
  • Stål­plader 35 år
  • Teglsten 35 år
  • Eternitplader 30 år
  • Skifer 30 år
  • Tagpap 25 år
  • Stråtag 25 år

Hvornår trænger huset til et nyt tag?

Hvis ikke du er opmærksom på dit hustag, opdager du ofte først, at det har brug for at nyt tag, når det er blevet utæt. Hvis du jævnligt tjekker taget og fjerner snavs og mos, så vil du både kunne minimere risikoen for fugt- og frostskader, og du vil kunne slippe for at investere i nyt tag i længere tid.
Hvilken type nyt tag skal du så vælge, hvis tiden er inde? Det kan være svært at vide, hvad der er det rigtige valg, når det kommer til valgt af nyt tag. De mest anvendte tagtyper er tagpap, eternitplader, stålplader, cementtagsten, teglsten og skifer, og det kan som udgangspunkt være det sikreste valg, at udskifte belægningen med en tilsvarende, når du skal købe nyt tag.

Nyt tag, der passer til huset

Ønsker du forandring, og derfor også en anden type nyt tag, så husk blot at være opmærksom på, at det nye tag, udover at passe arkitektonisk til huset, også skal overholde lokalplanernes regler, som kan begrænse dine muligheder.
Udover at du skal tage æstetiske og lokalplansmæssige hensyn, så skal du selvfølgelig også tage hensyn til dit budget, når du skal investere i et nyt tag. Der er stor forskel på tagtyper, og for eksempel er prisen meget forskellig, om du vælger et billigt tagpaptag eller et dyrere skifertag. Når du skal have nyt tag, så skal du også være opmærksom på, at kvadratmeterprisen er inklusiv arbejdsløn, stillads, nye lægter og undertag. Derudover varierer bortkørsel af affald fra omkring 700 kr. for eksempelvist cieternittage til cirka 2.200 kr. for skifertage. Desuden skal du i dit budget medregne øvrige udgifter for montering af nye tagrender, skotrender, ovenlysvinduer, skorstene, kviste og efterisolering m.v. Beløbene kan altså hurtigt løbe op, når du skal have nyt tag.