Intelligent rum

Er du klar?

Er du vokset dit nuværende hjem? Måske du har brug for mere plads, eller måske har du bare ændret smag i forhold til da du købte det.
Det der er det uundgåelige spørgsmål: Gå i krig med en større renovering eller sælge ud og gå videre til en ny og mere rummelig bolig?
Beslutningen kan afhænge af en række faktorer, herunder valg af livsstil, fremtidige planer og dit budget.
Beslutningen kan ofte koges ned til blot to faktorer: Kvantitet kontra kvalitet.
Familier overvejer generelt renovering eller flytning, når de har brug for plads. Nogle gange er det endnu et soveværelse eller en ekstra stue, så børn og forældre kan komme væk fra hinanden.

Intelligent rum
Men når man borer dybere ned er det ofte bedre udnyttede rum der er afgørende. Rum der er mere komfortable. Rum hvor man få aftensolen, er billig at opvarme i vinter, åbne til baghaven eller  rum der tillader forældrene til at holde øje med deres små børn, der leger uden at skulle træde på dem. Ofte involverer det ikke mere plads, men mere intelligent udnyttelse af rummet.
Et større hjem og dermed et større boliglån, vil ikke nødvendigvis opfylde dine behov. At købe en ny, større bolig kan nogle gange bare give dig mere spildplads.
Spildplads kan være en stor dårligt udnyttet stue, der ikke har en god forbindelse til andre rum i huset eller en baghave, der ikke har godt lys eller vintersol.

Hvad er dit budget?
En masse familier står overfor ”renover eller sælg” dilemmaer. Overveje derfor omkostningerne grundigt, før du foretager en beslutning.
Renovering omkostninger kan være svære at overskue. Mange tror, de kan nøjes med at bruge 50.000kr på en renovering, hvor det måske i virkeligheden snarer handler om 250.000kr. Man skal være forberedt og gøre forarbejdet ordentligt.
Det afhænger af dit langsigtede perspektiv. Hvis du opholder dig der i mange år og du renoverer fordi det gør dig glad, så er det det værd.
Så før du gå i gang med denne rejse, kontroller da alle omkostninger forbundet med renoveringer og med salg og køb af et nyt hjem. Herunder sammenligning af boliglån for at finde det ene der passer bedst til dine behov.

Følg reglerne
Hvis du går i gang med renovering, tjek da med din kommune mht. tilgang til renovering, før du går videre med arbejdet.
Det er ofte værd at spørge arkitekter eller rådgivende ingeniører til råds, hvis du ikke er sikker. Mange arkitekter vil give dig relativt billige rådgivning. Nogle få tusinde brugt på rådgivning kunne spare dig for hundredvis af tusinder senere.

Hold hovedet koldt
Renovering kan være utroligt stressende – det kan betyde måneder (eller mere) hvor du skal leve med byggestøv og materialer rundt i huset og håndværkere der går ind og ud af dit personlige rum. Og så er der også budgettet at overveje. Så det er værd at overveje grundigt, om du og din familie er klar til udfordringen, før du går i gang.

Der er altid belastninger. Vælge de mennesker, du arbejder med omhyggeligt. Problemer kan minimeres ved at gå ind i processen velvidende, at ting VIL gå galt, skal behandles på en afbalanceret måde. Hvis du behandler mennesker ærligt og retfærdigt, vil de generelt reagere positivt. Bygherrer og håndværkere er ikke anderledes.